Ten Tene Temas ve Önemi

Ten Tene Temas ve Önemi
[Resim: ten-tene-temas.png]

Ten Tene Temas ve Önemi

Anne ve bebek arasındaki duygusal akışın fiziksel olarak sağlayan ve bu duygusal akışı dengede tutan 3T yani ten tene temastır. Anne bebek bağlanmasının en temel başlangıcı olan doğum anı ve ten tene temas hem anne hem de bebek için önemlidir.

İnsan hayatının en mucizevi olayıdır, doğum anı. Hamileliğiniz boyunca anne, baba ve aile büyükleri de bu sürece dahil olur. Hatta bebeğin dünyaya gelmesiyle ailedeki tüm dengeler değişir. Örneğin, kadın eş olmanın, bir başkasının çocuğu olmasının yanı sıra anne olur ve yeni bir role daha girer. Ailenin ilk bebeği olarak dünyaya gelmiş ise hiç var olmayan etiketler, anneanne, dede, babaanne gibi terimler ortaya çıkar. Bu değişimler içinde herkesin önceliği; sağlıklı anne, sağlıklı bebektir ve doğum için pek çok hazırlık yapılır. Ancak gözden kaçırılan çok kıymetli bir an vardır; doğum anı. Çünkü hazırlıkların pek çoğu bebek dünyaya merhaba dedikten sonraki birkaç saatin dahil olduğu süreç ile sonraki süreçlere yöneliktir. Örneğin, bebek kıyafetleri, hastane odası, doğum fotoğrafçısı vb.

Tüm bu hazırlıklar maddi ifadelere katkı sağlarken, bebek veya annenin duyguları farkında olmadan gözardı edilebiliyor. Ancak tüm bunlar olurken doğum anında ortamda bir duygu sirkülasyonu mevcuttur. Örneğin; bebek, rahimden çıktığı ilk anda yeni doğan anksiyetesi (kaygısı) yaşamaya başlıyor ve an itibariyle bebeğini göremeyen annenin “Bebeğim nasıl?” temelinden gelen heyecanı ve korkusu artıyor. Yeni doğan anksiyetesi, kordon kesilmese dahi yani anne ve bebek arasındaki bağ henüz koparılmamış olsa bile başlamış bulunuyor ve kordonun kesilmesiyle tepe noktasına ulaşıyor. Öyle ki anne – bebek bağlanmasının en temel başlangıcı olan doğum anı, hem anne hem de bebek için son derece önemlidir. Düşünüldüğü zaman; bir bebeği özellikle ilk aylarda huzursuzlandığında oyuncakla susturmak imkansızdır. Ancak anne, bebeği kucağına aldığında bu huzursuzluk daha büyük oranda azalır.

[Resim: ten-ten-temas.png]

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2003 yılından itibaren anne ve bebekte tıbbi herhangi bir komplikasyon olmaması dahilinde doğumdan hemen sonra her ikisini kapsayan ten tene temas uygulamasını önermektedir. Ten tene temas ise annenin çıplak tenine bebeğin çıplak teninin değmesi olarak ifade edilmektedir.

Günümüzde hastanelerdeki çeşitli nedenlerden (oda sıcaklığının düşük olması, gün içerisindeki gebe sayısının fazlalığı, mesleki alışkanlıklar vb.) dolayı ten tene temas uygulaması olması gerekenden daha kısa tutulabiliyor. Ancak; bahsedilen bu uygulamada ufak bir yanak yanağa dokunuş amaca hizmet etmemektedir. Bu uygulamanın işlerliğini ortaya çıkarabilmek için zaman sınırı olmadan (komplikasyon olmaması halinde) bu anı, hem annenin hem de bebeğin hissederek yaşaması ve mümkün oldukça bebeğin ilk kontrollerinin anne kucağında yapılması en sağlıklı olanıdır.

Neden Ten Tene Temas ?

  • Annenin doğum sonrası oluşabilecek depresyon riskini düşürmek.
  • Anne-bebek arasındaki bağlanmayı hızlandırmak.
  • Anne sütünün daha kısa sürede gelmesini sağlamak.
  • Bebeğin kalp ve solunum hızının, vücut sıcaklığının stabil olmasına yardımcı olmak.
  • Annelik rolüne uyumu kolaylaştırmak.
  • Bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlamak.
  • Bebeğin daha sakin olmasını, daha az ağlamasını, daha çabuk uykuya geçmesini,
  • Vücut ısısını korumasını sağlamak gibi hem fizyolojik hem de psikolojik pek çok alanda katkıya sahip.

Bebek hazırlıklarını yaparken doğum anındaki tercihler unutulmamalı. Anne bebek sağlığında hem fizyolojik hem de psikolojik iyi oluş söz konusudur ve bu andaki ten tene temas ihtiyacı hem anne hem de bebek yararına ihmal edilmemelidir.

Lütfen ten tene teması önemseyin..   

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.