NST Nedir? NST Yorumlama Nasıl Yapılır?
NST Nedir ?
NST yani Nonstress Test anne adayının bebeğinin gelişimi hakkında bilgi sahibi olması için NST cihazı kullanılarak uygulanan en ideal yöntemlerden biridir. Gebelik döneminde anne adayı NST nedir ve NST okuma nasıl yapılır soruları ile karşılaşmaktadır. Biz de sizlere bu yazımızda NST ve NST değerleri hakkında faydalı bilgileri paylaştık..
NST bir diğer adıyla kalp atım hızı kontrolü olarak da bilinir. Doğum öncesinde bebeğin sağlık durumu hakkında bilgi almak isteyen doktorunuz belirli haftalardan sonra NST ölçümleri isteyebilir. Bu test sırasında bebeğinize hiçbir müdahale edilmez sadece bebeğinizin hareketlerini, kalp hareketlerini ve kasılmaları takip eder.
Hamilelikte NST Ne Zaman Yapılır ?
NST işlemine eğer riskli bir gebeliğiniz riskli değilse hamileliğinizin 36. Haftasında sonra haftada bir olarak uygulanır. 40. Haftadan sonra da 3 günde bir yapılacak şekilde tekrar eder. Bazı durumlarda doktorunuz 28. Haftada NST isteyebilir. Unutmayın ki NST işleminin bebeğinize hiçbir zararı yoktur aksine tamamen bebeğinizin sağlığını gözlemlemek için yapılır.
NST Nasıl Çekilir ve NST Yorumlama Nasıl Yapılır?
NST cihazı nda adına “Prob” denilen iki uc vardır. Bu uçlardan biri rahmin kasılmalarını algılarken, diğer ucu da bebeğin kalp atışlarını kaydeder. Kalp atışı ve sesleri NST cihazı sayesinde bir kağıda yazdırılır. Ortalama 20 dakika süren NST işleminde kağıdın üst kısmı kalp atışı seslerine, alt kısmı ise rahmin kasılmalarına bağlı bölümleri kaydeder. Bu süre boyunca oluşan kasılmalar ve kalp atışları doktorunuz tarafından incelenir ve bebeğinizin sağlığı hakkında size bilgi verebilir.
NST Değerleri Nasıl Olmalıdır ?
Normal ve sağlıklı bir gebelik geçiren anne adayında NST sonuçlarında kalp atışları dakikada 120-160 kere atar. Kalp atışlarında görülen değişiklikler bebeğin daha sağlıklı olduğu hakkında bize bilgi verir. Normal şartlarda 20 dakika süren NST de eğer test reaktif olmadı ise bebeğin uykuda olduğu düşünülür ve bir süre bebeğin uyanması beklenir. Bebeği uyandırmaya yarayan “Fetal Akustik Stimulasyon” adlı cihazla bebeğe ses uyarısı verilerek bebek uyandırılmaya çalışılır. Eğer yine bebek uyanmamışsa nonreaktif NST olur.
NST Neden Yapılır?
Doğum yaklaşırken bebeğinizin sağlığını gözlemlemek için Nonstress Test yapılabilir. Doktorunuzun NST istemesinin sebebi bebeğinizin karnınızdaki oksijen miktarını, kalp atışını ve hareketlerini gözlemleyerek bebeğiniz hakkında doğru bilgilere ulaşmaktır. Bazı durumlarda doktorunuz NST uygulanmasını isteyebilir. Bu durumlar;
- Gebeliğin 42. Gebelik haftasının üzerinde olması (Postterm Gebelik)
- Fetal hareketleri azaltma durumu
- Amniyotik sıvısının azlığı
- Komplikasyonlu çoğul gebelik
- Gebelik öncesi veya gebelikte oluşan diyabet
- Kalp hastalığı
- Yüksek tansiyon
- 35 Yaş üzeri gebelik