Hamilelikte Psikoloji Bebeği Etkiler mi ?

Hamilelikte Psikoloji Bebeği Etkiler mi ? Arzu edilen ve planlı bir şekilde gerçekleşen gebelik, bir kadının hayatta başına gelebilecek en önemli, en özel ve en anlamlı olaylarından biridir. Bazı durumlarda yaşanan hamilelikte psikoloji bozukluğu bebeği etkiler mi diye sorular annelerin aklını karıştırabilir.
Bilimsel olarak ise hamilelik dönemi, ölüm, boşanma, evlilik, doğum gibi objektif stres yaşantılarından biri olarak kabul edilir ve bir insanın hayatta yaşayabileceği “kritik yaşam olaylarından” (life events, major changes) biridir. Bunun nedeni, bu süreç boyunca anne adayı fiziksel ve biyolojik bir takım değişimler yaşarken aynı zamanda sosyal ve psikolojik olarak da yaşadığı bir çok değişiklik vardır. Bu dönem boyunca yaşadığı birçok stresle baş etmeye ve bunlara uyum sağlamaya çalışır. Bu durum planlı ya da arzu edilen hamilelikler için de geçerlidir.
Hamileliğin her evresinde (1., 2. ve 3. Trimester) anne adayı farklı bir psikolojik süreçten geçer:
1.Trimester (1.-13.Hamilelik Haftası) yani ilk 3 ayı kapsayan süreçte, anne adaylarının kendilerini en güvensiz hissettikleri süreçtir. Gebelik tespitinden sonra yaşanan duygular sadece mutluluk ve sevinçten ibaret değildir. Gebeliği öğrenmekle birlikte anne adayının kafasında bşr çok soru işareti oluşmaya başlar. “Nasıl bir anne olacağım?”, “Eşimle yaşadığım ilişki doğumdan sonra nasıl etkilenecek?”, “Çok mu kilo alacağım?”, “Eşim beni beğenmeye devam edecek mi?”, “Mesleki olarak beni neler bekleyecek?”, “Sosyal hayatım değişecek mi?” gibi birçok endişe dolu soru anne adayının kafasını meşgul edip, onda stres yaratabilir. İlk dönemde bu kaygı ve soru işaretleri son derece normal görülmektedir. Planlayarak gerçekleşen ya da arzu edilen bir hamilelikte bile yoğun olan duygusal iniş-çıkışlar söz konusu olabilmektedir.
2.Trimester (14.-27. Hamilelik Haftası) yani ikinci üç ay, anne adayı için gebeliğe alışma ve ayak uydurma dönemidir. Bu evrede, ilk haftalarda yaşanan kaygılar ve soru işaretleri, yerini artık ağırlıklı olarak pozitif duygu ve düşüncelere bırakır. Bebeğinin ilk hareketlerini hissetmeye başlayan anne adayı, duygusal olarak da onu bekleyen annelik rolüne hazırlanmaya başlar. Kafasındaki soru işaretleri yerini hayallere bırakır.
Hamileliğin son evresi 3.Trimester (28.-40. Hamilelik Haftası) anne ve baba adayları için psikolojik olarak da doğuma ve bebekli yeni aile hayatına kendilerini hazırlanmaya çalışırlar. Özellikle anne adayının son haftalarında artan fiziksel şikayetlerine ek olarak, yaklaşan doğum süreciyle ilgili yaşanan kaygılar, anne adayını tekrardan psikolojik strese sokabilmektedir. Bu süreçte anne adayının, eşi, ailesi ve güvenebileceği bir kadın-doğum doktoru tarafından destekleniyor olması kaygıların giderilmesinde çok önemli bir rol oynar.
Hamilelikte Yaşanan Psikolojik Süreçlerin Hayatımıza Etkileri
Hamilelikle birlikte başlayan çekirdek aile hayatına geçiş süreci çok büyük sorumluluklarla ve fedakârlıklarla doludur. Bebeğine kavuşmanın heyecanını duyan anne baba adayı aynı zamanda maddi manevi gelecek kaygıları da taşıyabilir. Bu durumda aile hayatına hazırlanan anne ve baba adayları, hamilelik dönemi boyunca yaşayabilecekleri duygusal dalgalanmaların farkına varabilmeli ve bunları yok saymadan yaşadıkları stres ve kaygılar hakkında birbirleriyle açıkça konuşabilmelidirler. Bu duyguları paylaşmak ve çiftlerin birbirine karşı bu konuda net olmaları son derece önemlidir.
Buradaki amaç, hamilelik boyunca yaşanan psikolojik süreçlere değinerek gebeliğin sadece fiziksel, hormonal ve biyolojik değişimlerden ibaret olmadığını vurgulamak ve bir kez daha hatırlatmaktır. Yapılan rutin tıbbi tetkiklerin ve doğum öncesi testlerin yanı sıra anne adayının psikolojik takibini yapmak, ona duyarlı ve destekleyici bir biçimde yaklaşmak, hamilelik ve doğum sonrası depresyonunu engellemek açısından da son derece önemlidir. Unutmamak gerekir ki, her anne adayı ve bebeği, sağlıklı ve mutlu bir hamileliği hak etmektedir. Bu konuda da en büyük görev baba adaylarına düşmektedir. Ve yine unutmamak gerekir ki, her gebelik kendi içinde özel ve benzersiz olduğu için yaşanan duygusal değişimler kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
Sağlık ile ilgili diğer yazılarımız için Hamilelikte Sağlık kategorimizi inceleyebilirsiniz.
NOT: Bilgi niteliğindedir. Daha detaylı bilgi için lütfen doktorunuza başvurunuz.