Hamilelikte Pika Sendromu

31.05.2020
Hamilelikte Pika Sendromu
[Resim: pika-sendromu.png]

Aşerme, hamileliğin en keyifli hallerinden biridir. Kimi zaman zorlasa da bazı durumlarda zorlamaktan öteye geçip çaresiz bırakabiliyor. Özellikle de anne adayı, çamur veya sigara külü yemek istiyorsa durum kontrolden çıkabiliyor.

Pika Sendromu Nasıl Ortaya Çıkar?

Gebelik sürecinde mevsimi olmayan meyve ve sebzeleri aşeren anne adaylarına rastlamak olağan bir durum olsa da besin dışı çamur, toprak, kireç gibi maddelere aşerilmesi oldukça şaşırtıcı bir durum oluyor. Daha çok demir, kalsiyum, bakır, çinko, B1 vitamini, B6 vitamini gibi eksikler nedeniyle ortaya çıktığı düşünülen hamilelikte pika sendromu, yabancı maddelere hissedilen karşı konulamaz dürtüdür.

Kömür, tebeşir tozu, sabun, un, kil, çamur, sigara külü, diş macunu, kibrit, lastik, naftalin, karbonat, mısır nişastası, pişmemiş patates. Tüm bu maddeleri yeme isteği, hamilelik sürecinde meydana gelen pika sendromunun işaretidir. Bu durumun ortaya çıkmasındaki en önemli neden ise vücudun eksikliğini hissettirdiği maddeleri yerine koyma isteğidir. Bu noktada vücut, bebeğin gelişimini tamamlamak için daha fazla yemek isteyebilir.

Aşerme genellikle gebelik sürecinin ilk 3 ayında daha fazladır. Zamanla aşırı yeme ihtiyacı ortadan kalkarak beslenmeniz düzenli rutinine döner. Fakat yukarıda normal olmayan aşerme durumları yani pika sendromu, 3 ayın sonunda hala devam ediyorsa mutlaka altında yatabilecek psikolojik nedenler araştırılmalıdır. Aşılamayan pika sendromu, gerek duyulursa psikolojik tedavi görülerek aşılabilir.

Pika sendromunda yenilen maddeler gıda dışı olduğundan dolayı içeriğinde zararlı bileşenler olabilmektedir. Özellikle de metal, toprak, plastik gibi maddeler hem anne adayına hem de bebeğe zarar verir.

Pika Sendromu Tedavisi

Pika sendromu,  uygulanacak demir eksikliği tedavisi ile gıda dışı maddelere olan yeme dürtüsünü büyük oranda durduracaktır. Bunun dışında anne adayları da vitamin, mineral takviyesi alarak bu ihtiyaçlarını kontrol altına almaya çalışabilir. Kriz geldiği zamanlarda alternatif olarak su içebilir veya sakız çiğneyebilir. Aşerdiği normal olmayan besinleri çevresinden uzak tutarak bu dürtüyü engelleyebilir.

 

Sağlık ile ilgili diğer yazılarımız için Hamilelikte Sağlık kategorimizi inceleyebilirsiniz.

NOT: Bilgi niteliğindedir. Daha detaylı bilgi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.