Erken Doğumu Önlemek İçin Alınabilecek Önlemler

Erken doğumu önlemek için ne yapılmalı ?1. Sigara ve Alkol Tüketmeye Son VerinHamile kalmadan önce eğer alkol tüketiyor veya sigara kullanıyorsanız anne olma kararı vermeden vermeden önce bunları bırakmanız kendi sağlığınız ve bebeğin sağlığı için büyük önem taşır.
2- Kilonuza Dikkat Edin.
Erken doğum riskine karşı hamilelik öncesi zayıf iseniz gebe kalmadan önce biraz kilo alıp ideal kiloya ulaşmanızda fayda var. İdeal kiloda iseniz 12 13 kilo almanız normal görülürken, eğer fazla zayıfsanız 19-20 kilo civarında kilo almanız önerilir.
3 – Çok ve Ağır Çalışmamalısınız
Evde ya da işte çok çalışıyorsanız dikkatli olmanız gereken bir konuda budur. Hamileliğiniz süresince çalışma şartlarınızı daha uygun, sizin ve bebeğiniz için daha sağlıklı hale getirmeye çalışın ve ağır işler yapmayın.
4. Cinsel İlişkinizi Sağlık Koşullarınıza Göre Yaşayın
Herhangi bir sağlık sorununuz olmadığı sürece cinsel ilişkiye ara verilmesine gerek yoktur. Ancak erken doğum riski tespit edilen bir anne adayı iseniz, gebelik döneminizin son bir kaç ayında cinsel ilişkiden kaçınmanızda son derece önemlidir.
5. Rahim Ağzındaki Güçsüzlük İçin Düzenli Muayene
Rahim ağzındaki güçsüzlükler rahim ağzının daha erken açılmasına yol açar. Bu da erken doğum ile sonuçlanmaktadır. Onun için rahim ağzının gebeliğin özellikle son aylarında düzenli olarak muayene edilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan rahmin hassasiyeti de erken doğuma yol açabilmektedir.
6. Beslenme Yetersizliğine Karşı Takvim Hazırlayın
Gebelik sürecinde doktorunuzla birlikte iyi bir beslenme takvimi hazırlamanız önerilmektedir. Bu dönemde diyetinize dikkat edin.
7. Ciddi Bir Hastalık Varsa Kontrol Altına Alın
Kalp, şeker, karaciğer ya da böbrek hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıklarınız mevcut ise, bunlarında kontrol altına alınması ve tıbbi tedavisi yapılmalıdır.
8. Çoğul Gebeliklerde Yeterli Bakım
Birden fazla bebek bekleyen anne adaylarında erken doğum büyük risk faktörüdür. Gerekli tıbbi desteğin verilmesi ve yeterli bakım sonrasında doğumun çok erken olması önlenebilmektedir.
9. Stres Altında Kalmayın
Gebeliği süresince yaşayacağınız yoğun stresli durumlar sizi ve bebeğinizi olumsuz etkileyecektir. Stres yaratan nedenlerin mümkün olduğunca giderilmesi gerekmektedir. Bu konuda anne adayına iyi bir psikolojik destek sağlanmalıdır. Baba adayı da anne adayının bu stresinin giderilmesinde eşine gerekli desteği vermelidir.
10. İlaç Kullanmayın
Gebelik döneminde ilaç kullanılması kesinlikle önerilmezken, ancak doktorunuz tarafından verilen ilaçları kullanmalısınız.
11. Beslenmeniz En Önemli Nokta
Anne adayının hamilelik sürecinde geçireceği; kızamıkçık, vajina ve idrar yolları enfeksiyonları gibi riskler erken doğuma neden olabilmektedir. Bu riski azaltmak için anne adayının yeterli derecede dinlenmesine ve beslenmesine önemli ölçüde dikkat etmesi gerekmektedir. Muayenelerinizin düzenli şekilde yapılması gerekmektedir. Enfeksiyon risklerine karşı hasta insanlardan mümkün olduğunca uzak durmanız tavsiye edilmektedir.
12. 35 Yaşından Büyük İseniz Dikkat!
İleri yaş Hamileliklerinde erken doğum riskini önlemek için; doğum öncesi iyi bir bakım, iyi bir beslenme ile stresin azaltılması ve ileri yaş gebeliklerinde görülebilecek sorunlara karşı doğum öncesi taramalar yapılması söz konusu olan riski azaltacaktır.
.
Prematüre bebeklerin gelişimi ile ilgili diğer yazılarımız için Prematüre Bebek kategorimizi inceleyebilirsiniz.
NOT: Bilgi niteliğindedir. Daha detaylı bilgi için lütfen doktorunuza başvurunuz.