Doğum Belirtileri – Anne Ben Geliyorum!

Doğum Belirtileri – Anne Ben Geliyorum!
[Resim: dogum-belirtileri.png]

9 aylık yorucu bir yorgunluğun ardından bazı belirtilerle artık bebeğiniz “ben geliyorum!” demeye başlar. Anne adayı bu doğum belirtilerini hissetmeyebilir ya da her anne adayında bu belirtiler hissedilmeyebilir. Genel olarak anne adaylarının hissettiği daha doğrusunu vücudun sinyal verdiği bazı belirtiler doğumun yaklaştığının habercisidir. İşte doğumun yaklaştığını gösteren 5 doğum belirtisi…

1) Bebeğin doğum kanalına inmesi

Doğum anı yaklaşırken rahim yüksekliği biraz daha azalır ve bu durum anne adayında rahatlama hissi yaratır ve his bebeğin başının doğum kanalına indiğini gösterir. Bebeğin baskısı biraz azaldığı için anne daha rahat nefes alır ancak rahim idrar torbasına baskı yaptığından dolayı anne adayı daha sık idrara çıkma ihtiyacı hisseder.

2)Düzenli ve sık aralıklarla sancı hissedilmesi

Gebeliğin 20. haftasından sonra anne adayının ağrı olmaksızın hissettiği kasılmalar gerçek doğum kasılmalarının bir provasıdır. Doğumun başladığını anlamak için bu kasılmaların sıklığına ve süresine bakmak gerekmektedir. Masaj ya da pozisyon değiştirmek ile bu kasılmalar geçmiyorsa,  zaman geçtikçe daha sık aralıklarla hissediliyor ve daha uzun sürmeye başladıysa, sancı sırtta başlayıp karın, kasıklar ve bacaklara kadar yayılıyorsa gerçek doğum sancıları başlamış olabilir.

3) Kanlı ve mukuslu akıntı / Nişan gelmesi

Gebelik boyunca rahim ağzında bebeği enfeksiyonlardan korumaya yarayan mukuslu bir tıkaç bulunur. Rahimdeki kasılmalar nedeniyle doğum yaklaştığında bu tıkaç düşer ve vajinadan kanlı bir akıntı gelir. İşte bu akıntıya halk arasında nişan denir. Bu kanlı akıntı görüldüğünde hemen doktora gidilmesi gerekmez ama doktoru bu durumdan haberdar etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Nişan, bazen doğumdan 2-3 gün önce, bazen doğumun ilk evresinde, bazen de doğum sancılarından önce gelebilir.

[Resim: dogum-belirti.png]

4)Suyun gelmesi:

Bebeği anne karnında koruyan su kesesi doğum yaklaştığında kasılmalar nedeniyle yırtılır ve rahimden dışarı akar. Buna suyun gelmesi denir ve doğumun çok yaklaştığının habercisidir. Bu durum anne adayı tarafından muhakkak fark edilir çünkü akıntı gibi değil su gibi akışkan şekildedir. Suyu gelen anne adayının ve bebeğinin mikrop kapma olasılığı artabileceği için doktora haber verilmeli ve onun yönlendirmesi beklenmelidir. Su geldikten 12 ila 24 saat arasında doğum gerçekleşir.

5) Rahim ağzında incelme ve genişleme

Gebeliğin son aylarında kasılmaların da etkisiyle rahim ağzı incelmeye ve yumuşamaya başlar. Rahim ağzının incelmesi rahim ağzının daha kolay genişlemesi içindir. Anne adayının rahim genişliği vajinal muayene ile kontrol edilir. Doğumdan bir iki hafta önce rahim ağzı genişliğinin 1-2 cm kadar açılması normaldir. Doğumun gerçekleşmesi için rahim ağzının 10 cm kadar açılması gerekir.

Doğum ile ilgili diğer yazılarımız için Doğum kategorimizi inceleyebilirsiniz.

NOT: Bilgi niteliğindedir. Daha detaylı bilgi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.