Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır ?

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olamlıdır?
Uyku biz yetişkinler önemli olduğu kadar bebekler için de oldukça önemlidir. Uyku, bebekler için beslenme kadar önemli bir ihtiyaçtır. Tüm yaşlarda sağlıklı bir şekilde uykunun alınmış olması, daha sağlıklı bir yaşam sürmemizde en önemli etkendir. Bebeklikten çıkıp çocukluğa doğru gidilen yaşlarda uykuya gereksinimi de değişir. İlk aylarda bebeğin uykusu dışında gazı, emmesi, beslenmesi zorlayan faktörler olsa da, zaman içinde bütün bunlar yoluna girer. Ama uyku konusu kendi kendine çözüme kavuşmayan bir durum olduğundan sorun olarak devam edebilir. Ayrıca bebeklerin ve çocukların yeterli sürede kaliteli bir uyku uyuması evdeki herkesin uyku kalitesini de etkiler. Peki bebeklerde kaliteli uykuyu belirleyen şeyler nelerdir?
Bebeklerde Uyku Düzeni
Öncelikle bebeklerde uyku düzeninin sağlıklı olması için fiziksel ortam şartlarının minimum seviyede yerine getirmiş olmalıyız. Bebeğinizin odasındaki birkaç özelliğe dikkat etmek, sağlıklı ve kaliteli uykuyu destekleyecek ortamı oluşmasını sağlayacaktır.
- İlk önce bebeğin uyku düzeni üzerindeki en önemli uyarıcılardan biri olan ışık olduğundan bu konuya eğilmek gerekir. Hem gece hem gündüz uykusunda yeterli derecede karanlık bir ortam oluştuğunda vücudun doğal uyku hormonu olan melatonin üretimini desteklemiş olursunuz.
- İkinci önemli nokta ortamın ısısıdır. Bebeklerin oda sıcaklığı 20-22 derece olması idealdır. Bu derece bizim gibi sıcak tutularak büyütülen bir nesil için biraz düşük gelse de özellikle 6 ay öncesi bebeklerde aşırı sıcak ortamın da etkisiyle ani bebek ölümü sendromunun risk faktörü artabilir. İnsan uyuduğunda vücut ısısı düşer. Bebeğimizin vücuduna dokunduğumuzda, vücut ısısı düşmüş olduğundan üşüyor gibi gelmesi doğaldır. Özellikle giyimli olmayan bir yerine dokunduğunuzda soğuk olması bizi yanıltabilir. Bebeğimizin üşüyüp üşümediğini anlamak için mutlaka giyimli bir yerine dokunarak kontrol etmek daha sağlıklı olacaktır.
Bebek Nerede Uyumalı?
Bebeğimiz her yerde uyumayı, uyumayı deneyimleyerek öğrenmelidir. Bunu kolaylaştırmak için ona güven ve aşinalık verecek uyku ortamları sunmak faydalı olacaktır. Kendisini tanıdık bir ortamda hissedebileceği; sevdiği yumuşak bir oyuncak, battaniye gibi bazı nesneler rahatlık sağlayabilir. Bu nesnenin bebeğimizin kullanımına uygun olmasına dikkat etmeliyiz.
Özellikle altı aydan küçük bebekler her hareketten, her sesten daha kolay uyarılıyor ve bu durum uyumalarını ciddi anlamda zorlaştırırken uyku kalitelerini de düşürüyor. Böyle durumlarda uyku esnasında, küçük bebeklerde beyaz gürültü kullanılması dikkati dağılmadan bebeğimizin uyumasına imkan sağlayabilir. Bunun için hem beyaz gürültü yapan aletlerden ya da telefon uygulamalarından yararlanabiliriz.
Bunlara ek olarak uyku rutinleri de bebeğinizin uykuya geçişini kolaylaştırarak daha kaliteli bir uyku almasını sağlayacaktır. Örneğin banyo yaptırmak, masaj yapmak, kitap okumak, ışıkları karartmak, ninni söylemek daha ilerleyen yaşlarda diş fırçalamak gibi rutinlerle bebeğimize uyku saatinin geldiğini belli edebiliriz.
Bebek büyütmek başlı başına büyük bir sorumluluk ister. Ve bu sorumluluk yalnızca anneye ait olduğunda yıpratıcı olabilir. Bebeğimizin tüm sorumluluklarıyla babanın da ilgilenmesi hem annenin iş yükünü azaltacak daha da önemlisi bebek ve babası arasında ki bağı kuvvetlendirecektir. Tüm bu önerilerle birlikte aynı anne babadan olsalar da her bebeğin birbirinden farklı olduğunu unutmamak gerekir. Her bebeğin istek ve ihtiyaçları birbirinden farklıdır. Uyku düzenleriyle ilgili çok net yönlendirmelerde yapabilmek için onları tanıyor olmak önemlidir. O zaman istekleri doğrultusunda sağlıklı bir uykuya geçiş ve uyku düzeni oluşturabiliriz. Tüm bunların yanında bir düzen oluşturmak için sabırda çok önemlidir.
Bebek sağlığı ile ilgili diğer yazılarımız için Bebek Sağlığı kategorimizi inceleyebilirsiniz.
NOT: Bilgi niteliğindedir. Daha detaylı bilgi için lütfen doktorunuza başvurunuz.