Topuk Kanı Neden Alınır? Bebeklerde Topuk Kanı Nasıl Alınır?

Topuk Kanı Neden Alınır? Bebeklerde Topuk Kanı Nasıl Alınır?

Topuk kanı neden alınır sorusu her annenin aklında soru işaretidir. Bebeklerde topuk kanı hastalık belirtileri meydana gelmeden bebeğin sağlık sorunlarının tespiti için yapılır. Gelişimsel bozukluklar, enzim eksiklikleri ve kalıtsak metabolik hastalıkların tanısında topuk kanı testi yararlı olur.

topuk kanı neden alınır

Topuk kanı testi, zeka testi olarak da bilinir. Doğumdan itibaren 3 gün içerisinde bebeğin topuğundan bir miktar kan alınmasıyla gerçekleştirilir. Bu test ile bazı hastalıklar erken teşhis edilip tedavi edilebilir. Eğer topuk kanı bebeğin doğumdan sonra ilk 24 saatte alındı ise, bir hafta sonra tekrar topuk kanı alınabilir.

Topuk Kanı Testi Nasıl Yapılır?

Bebeğin topuğunda iğne yardımıyla 2,5 mm olan bir delik açılır ve bu kan test yapılması için laboratuvara gönderilir. Eğer kan gelmiyor ise ebe, bebeğinizin topuğunu sıkabilir.

Topuk Kanı Testinde Hangi Hastalıklar Teşhis Edilebilir?

Topuk kanı testinin hangi hastalıklarının tespitinde kullanılacağı ülkemizde çok az bilinen bilgidir. Çok önemli yere sahip olan topuk kanı testi şu hastalıkların teşhisinde kullanılır;

  • Fenilketonüri: Fenilalanin enzimin eksikliği sonucu oluşan bu hastalık topuk kanı ile erken tespit edilip tedavi yapılabilir.
  • Galaktozemi: Karaciğerde büyüme, böbrek yetmezliği, bebeklik kataraktı ve beyin hasarına yol açabilecek olan bu hastalık yine topuk kanı testi ile erkenden teşhis edilebilir.
  • Biyotinidaz Eksikliği: Biyotin vitamini eksikliğine yol açan bu hastalık tedavi edilmez ise egzama, saç dökülmesi, hipotoni, gelişme geriliği, işitme kaybı gibi problemlere yol açabilir.
  • Hipotriodi : Tiroid bezinin yetersiz çalışmasıdır

Topuk Kanı Testi Sonuçları Ne Zaman Belli Olur?

Topuk kanı testi yapıldıktan sonra endişeli bekleyiş başlar. Anne ve baba adaylarının merakla beklediği topuk kanı sonuçları genellikle 3 hafta içerisinde belli olur. Eğer 3 hafta içerisinde aile hekimi veya doktorunuzdan telefon almadı iseniz büyük ihtimal testte olumsuz bir sonuç çıkmamıştır.

Sağlık ile ilgili diğer yazılarımız için Hamilelikte Sağlık kategorimizi inceleyebilirsiniz.

NOT: Bilgi niteliğindedir. Daha detaylı bilgi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.