Bebeklerde Konak Nasıl Geçer?

Bebeklerde Konak Nasıl Geçer?
Konak, özellikle 1-3 aylık bebeklerin kafa derisinde ve kaşlarında oluşan, kepeğe benzeyen, sarımsı kabuklara verilen isimdir. Bu sarımsı kabuklar zaman zaman pembeye çalan bir renge dönüşebilir. Yeni doğan bebeklerde konak, genellikle ilk 1 aydan sonra ortaya çıkıyor ve 3 aya kadar tamamen iyileşiyor. Ayrıca çok da yaygın, pek çok bebekte meydana gelebiliyor. Anne babaları tedirgin ediyor olsa da etrafında kırmızı alanlar oluşmadığı sürece konak, korkulması gereken bir sorun değildir.
Bebeklerde konak neden oluşur?
Konak oluşumu sanılanın aksine hijyenle alakalı bir durum değildir. Konak oluşumunun tek sebebi, bebeğin yağ bezlerinin fazla salgı yapmasıdır. Fazlaca üretilen yağ, ciltte birikir ve daha sonra kuruyarak pul pul dökülür. Bu oluşum konaktır.
Konak bebekleri rahatsız eder mi?
Konak bebeğine rahatsızlık vermez veya kaşıntıya neden olmaz. Bazı durumlarda mantar enfeksiyonlarının etkisiyle kızarıklıklar oluşur. Bu durum ilerledikçe bebeğinin cildi gitgide kızarır ve kaşınmaya başlar. Bu durumda muhakkak bir doktora başvurmalısın.
Konak tedavisi ve temizliği nasıl yapılır? Bebeklerde Konak Nasıl Geçer?
Konakları temizlemek için kabukları temizlemek gerekir. Ama bunu kesinlikle parmakla kaldırarak yapmamalıyız. Önce kendiliğinden dökülmesine izin vermeliyiz, eğer dökülmezse yumuşatılmaları gerekiyordur. Kabukları yumuşatmak için üzerine bebek yağı veya zeytinyağı sürüp gece boyunca yumuşamalarına izin vermeliyiz.. Ertesi gün bebeğimizi yıkarken, kabukların düştüğünü göreceğiz. Eğer düşmemişse yumuşak bebek taraklarından faydalanabiliriz.
Bebeğin başını yıkamak konakların dökülmesinde etkilidir. Sık sık yıkayabiliriz, konak gördükçe işlemi tekrarlayabiliriz. Yıkarken yine konakları güç göstererek kaldırmak yerine, yalnızca şampuanı köpürtmek ve durulamak yeterli olacaktır.
Eğer konak saçsız deride görülüyorsa pişik kremi ya da zeytinyağı, bebek yağı gibi ürünleri kullanarak yumuşatma işlemini uygulayabiliriz.
Bu yöntemleri uygulamasan bile bir süre sonra konak kendiliğinden geçecektir. Ama bebeğin hijyeni için uygulamak önemlidir.
Ayrıca piyasada bebeklerin konaklarına özel üretilen ürünlerden faydalanabilirsin.
Bebek sağlığı ile ilgili diğer yazılarımız için Bebek Sağlığı kategorimizi inceleyebilirsiniz.
NOT: Bilgi niteliğindedir. Daha detaylı bilgi için lütfen doktorunuza başvurunuz.