Bebeklerde Kolik – Uykusuz Geceler – Olamaz!
Bebeklerin uzun süren ağlama krizlerine kolik adı verilir. Kolik bir hastalık veya tanı değil, sağlıklı bebeklerdeki şiddetli ve uzun süreli ağlama problemi için kullanılan bir terimdir. Nedeni henüz bilinmemekle beraber; sindirim sisteminin tam olgunlaşmamış olması, artmış bağırsak gazı, bebeğin günlük rutinindeki değişiklikler gibi etkenlerle ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Her 5 bebekten 1’inde görülen kolik aniden başlayabilir ve belirgin bir çözümü yoktur. Kolik bebek için gaz sancısı, daha zorlu bir süreç olarak karşımıza çıkar. Bebeklerde kolik 2-3 haftalık olduğunda başlar, 4.-6. haftalar arasında en yoğun döneme ulaşır, çoğunlukla da 3 ayda sona erer.
Kolik durumunun en önemli belirtisi, uzun süren ağlama nöbetleridir. Bunun dışında kolik belirtileri cesitlenebilir. Bunlar;
- Ağrılı yüz ifadesi,
- Yüzde kızarma,
- Elleri yumruk yapma ve sırtı geriye atma,
- Şiş ve gergin karın,
- Gaz çıkarma gibi durumlar bulunabilir.
Bebeğin her gün belirli saatlerde ağlama nöbetlerine tutulması, kolik belirtisi olabilir. Yine de bebeğimizi doktora götürmek ve başka bir sorun olmadığından emin olmak için onu muayene ettirmek gerekir. Bebeklerde fıtık, bağırsak düğümlenmesi, orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu gibi problemler de çok ağlamaya yol açar ve bu tip durumlarda bazen bebeğin kolik sorunu olduğu zannedilmektedir.. Bunun için sık ağlama nöbetlerinde doktor kontrolü gerekebilir.
Bebeklerde Kolik İçin Çözümler
Bebeğimizi sakinleştirmekte zorluk yaşıyorsak, uygulayabileceğimiz birkaç şey vardır. Öncelikle kendinizi suçlamadan, sakince bebeğimize yardimcı olmaya odaklanarak şunları yapabiliriz;
.
- Bebeğimizi kucakta veya bebek arabasında gezdirebiliriz
- Sarılarak rahatlatıcı ninni ve şarkılar söyleyebiliriz.
- Hafif/alçak sesli müzik dinletmemiz faydalı olabilir.
- Kucağımızda veya beşikte sallayabiliriz.Karnına ılık yağ ile masaj yaparak rahatlatabiliriz.
- Karnına ılık havlu koyabiliriz.
- Ilık bir banyo yaptırabiliriz.
- Kendi arabamıza bindirip gezdirebiliriz.
.
Ama en önemlisi bu surecin geçici olduğunu unutmamalı kendimizi suçlamadan ebeveynliğimizi sorgulamadan bebeğimizin bu hayata yeni alıştığının bilincinde olarak ona rehber olmaya çalışmalıyız. Ve unutma taze anne bebeğin günden güne büyüyüp yeni şeyler öğrenecek bu mucizeyi kaçırmadan onlara odaklanmak bu sureci kolay atlatmayı sağlayacak.
Bebek sağlığı ile ilgili diğer yazılarımız için Bebek Sağlığı kategorimizi inceleyebilirsiniz.
NOT: Bilgi niteliğindedir. Daha detaylı bilgi için lütfen doktorunuza başvurunuz.