Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır?

Kalça çıkıklığı kalçada bulunan uyluk kemiğinin normalden yukarıda olmasıyla tanımlanan bir hastalıktır. Bebeklerde kalça çıkıklığı belirtileri nin erken tespiti tedavi için önemlidir. Bu sebepten ötürü 2 ve 6 aylık bebekelerde kalça çıkığı testi yapılması gerekmektedir. Erken dönemde tespit edilip tedavi edilmeyen kalça çıkığı hastalığı, ilerleyen dönemde yürümeye başlamada büyük problemler yaşatabilir.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır?

Kalça çıkığı yani gelişimsel kalça displazi (GKD), ultrason ile tespit edilir. Ultrason muayenesinde bacaklarda pili asimetrisi veya adduksiyon kısıtlılığı görülebilir. Uzman doktorlar tarafından tespit edilen kalça çıkığı ve çıkığın derecesi daha sonra pediatri veya ortopedi uzmanları aracılığıyle tedavi ettirilir. Bebeğe yapılan ultrason muayenesi tamamen zararsızdır. Ultrasona girmeden önce bebeğin karnının tok ve altının temiz olması bebeğin ultrasonda rahat olması için çok önemlidir.

6-8. aylarda kalça çıkığı artık ultrasonda tespit edilememektir. Bu dönemde röntgen çektirilmesi gerekir. Bebeğin belirli pozisyonlarda röntgeni çekilir ve kalça çıkığı olup olmadığı tespit edilir. Fakat röntgen radyasyon içerdiği için ve bu da bebeğe zararlı olduğu için kalça çıkığı testinin 2-6. aylarda erkenden yapılması önemlidir.

Kalça Çıkığı Olası Sebepleri Nelerdir?

  • Kesin olmamakla beraber aşağıdaki durumlar kalça çıkığına sebep olabilmektedir.
  • Bebeği kundaklamak ne kadar bebek için faydalı olduğu düşünülse de kalça çıkığına sebep olabilmektedir.
  • Bebeğe dar kıyafetler giydirmek
  • Bebeği iki bacağından tutarak kaldırarak
  • 8 aylık bebekleri yürütece koymak

Hangi Bebeklerde Kalça Çıkığı Daha Sık Görülür?

Her yıl ortalama 1000 bebekten 10 tanesinde kalça çıkığı hastalığı ile karşılaşılmaktadır. Kalça çıkığı hastalığı risk grubunda olan bebekler;

  • Daha önce ailesinde kalça çıkığı hastalığı olan bebekler,
  • Çoğul gebelik ile doğan bebekler,
  • Ağırlığı 3,5 kg dan fazla olan bebekler,
  • Çok fazla kundaklanan bebekler,
  • Bir ayağı diğerinden uzun veya kısa olan bebekler,
  • Kasık çizgileri birbirinden farklı olan bebekler.

Kalça çıkığı olan bebek nasıl yürür?

Kalça çıkığı olan bebekler, diğer bebeklere göre daha geç yürür. Bebeklerde bir bacak diğerininden daha kısa olduğu için hafif bir topallama olabilir. Bazı bebekler bacaklarını sürükleyerek yürüyebilir.

Kalça çıkığı tedavisi ne kadar sürer?

Bebekler doğdukları ilk 72 saatte uzman doktor bebeğin kalça çıkığını muayene eder. 6.-8. haftada yapılan kalça çıkığı testi 1 yaşına kadar düzenli aralıklarla devam eder.

Unutmayın. Erken teşhis tedaviyi kolaylaştırır. 2.-6. aylarda mutlaka kalça çıkığı testini yaptırmayı ihmal etmeyin. Sağlıklı günler dileriz 🙂

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.