Bebeklerde İşitme Testi – Önemi

Bebeklerde İşitme Testi – Önemi

BEBEKLERDE İŞİTMETESTİ NEDEN ÖNEMLİ?

Doğumsal işitme kaybı nasıl anlaşılır?

Yeni doğan bir bebeğin dışarıdan bir gözlemle işitip işitmediğinin anlaşılması çok mümkün değildir. Bu nedenle her bebeğe işitme testi yapılması, Sağlık Bakanlığı tarafından da şart koşulmuştur. Ayrıca:

  • Yeni doğan yoğun bakım ünitesinde yatan
  • Uzun süre antibiyotik almak zorunda kalan
  • Kanında enfeksiyon saptanan
  • Erken doğan
  • Doğum kilosu düşük olan
  • Yeni doğan sarılığı nedeniyle tedavi gören bebekler risk altındadır.

Erken tanı neden önemli?

Konuşabilmek için önce duymak gerekir. Bu nedenle işitme kaybı olan bir bebeğe erken tanı konulmadığında; dil gelişimi, psikososyal gelişim, çevreye uyum ve iletişimde gecikmeler ortaya çıkacaktır. Bu durum çocuğun ilerleyen yaşlarda gerek okul gerek sosyal hayatının kısıtlanmaması açısından da büyük önem taşır. Tanı ne kadar erken dönemde konursa tedavi başarısı da o derece artar.

İşitme testi

  • 1 Adım

Bebeğin duyma fonksiyonunun değerlendirilmesi için ilk olarak Otoakustik Emisyon (OAE) adlı test uygulanır. Bu test, bebeğin duyup duymadığını gösterir ve sonuç “geçti” ya da “kaldı” şeklinde verilir. Hafif ve orta derecedeki işitme kayıpları bu testle tanınamayabilir.

 

  • Adım

Ailesinde işitme kaybı öyküsü olan, herhangi bir nedenle yeni doğan yoğun bakımda bulunan, 36 haftadan önce doğan ve sarılık tedavisi için fototerapi gören bebekler daha ayrıntılı bir testten geçmelidir. Bu bebeklere, sese karşı oluşan beyin sapı cevabı fizyolojik olarak ölçülmesi işlemi; “Yeni doğan BERA/ABR” uygulanır. Bu test, işitme sapı ve işitme sisteminin bütünlüğü hakkında bilgi verir.

 

  • Adım

Konuşma geriliği şüphesi olan çocuklara “Klinik BERA/ABR” testi uygulanır. Test sırasında yapılan işlem kesinlikle radyolojik değildir ve çocuğa hiçbir zararı yoktur. Herhangi bir kesi işlemi de uygulanmaz. Testin uygulanacağı günden bir gün önce çocuğa banyo yaptırmak, özellikle kulak ve kulak arkasını çok iyi temizlemek gereklidir. Test için hastaneye giderken çocuk uykusuz bırakılmalı ve yolda da uyumasına izin verilmemelidir. Eğer çocuk testin yapılacağı günün öncesinde grip, nezle gibi bir hastalığa yakalanırsa doktoru bilgilendirilmelidir. Yeni doğan döneminden yapılan periyodik taramaların klinik BERA/ABR testi kadar net sonuçlar vermediği unutulmamalıdır.

Doğum sonrası ilk kontrollerde her bebeğe işitme testi uygulanmalıdır. Eğer ilk kontrolde bu test unutulursa ilk 3 aya kadar mutlaka yaptırılmalıdır. İşitmesinde herhangi bir anormallik tespit edilen bebekler, daha detaylı bir inceleme için kulak burun boğaz uzmanları tarafından değerlendirilmeli ve uygun tedavi sağlanmalıdır.

 

Bebek sağlığı ile ilgili diğer yazılarımız için Bebek Sağlığı kategorimizi inceleyebilirsiniz.

NOT: Bilgi niteliğindedir. Daha detaylı bilgi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.