Bebeklerde Göz Çapaklanması – Ne Yapılmalı?

Bebeklerde Göz Çapaklanması – Ne Yapılmalı?

bebeklerde göz çapaklanması

Bebeklerde Göz Çapaklanması

Bebeklerde göz enfeksiyonları, gözyaşı kanalı tıkanıklığı, göze yabancı cisim kaçması, korneada meydana gelen bir travma gibi nedenlerle göz çapaklanması olabilir. Doğumdan sonraki 3 ay içerisinde gözlerde sürekli çapaklanma yaşanıyorsa bu gözyaşı kanalı tıkanıklığından kaynaklanır. Eğer gözdeki çapaklanma bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanıyorsa sarı-yeşil bir akıntı görülebilir. Çapaklanma tek taraflıysa sebep, göze gelen bir yabancı cisim ya da travma kaynaklı olabilir. Antibiyotik kullanımıyla iyileşen çapaklanma, ilaç kullanımı bırakıldığında tekrarlıyorsa bunun nedeni, gözyaşı kanallarında tıkanıklık olabilir.

Yeni doğan bebeklerde göz çapaklanması

Eğer çapaklanma doğumdan sonraki ilk günlerde oluyorsa bebek, doğum kanalından enfeksiyon almış olabilir. Doğumun 1. haftasından sonra gerçekleşen çapaklanmalarda dışarıdan mikrop alınması ya da gözyaşı kanallarında tıkanma sonucunda oluşur.

Bebeklerde göz çapaklanması nasıl geçer?

Bebeklerde çapaklanma problemine genellikle antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Dışarıdan gelen mikropların yol açtığı çapaklanmalarda antibiyotik damlayla iyileşme sağlanır. Çapaklanma tedavi edilmediği takdirde gözyaşı kanallarında tıkanıklığa neden oluyor. Bu da duruma genel anestezi ile müdahale gerektiriyor. Buna sebebiyet vermemek için erken tedavi önemlidir.

Bebeklerde göz çapaklanmasına ne iyi gelir?

Çapağı uzaklaştırmak için ılık suyla ıslatılmış temiz bir bezle bebeğin gözlerini silebiliriz. Ama bezi tek seferde tek yönde kullanmak önemli. Ayrıca serum fizyolojik ile de temizlenebilir. Fakat göz çapaklanması enfeksiyon kaynaklı ise ilaç tedavisi gerekebilir.

Bebeklerde göz çapaklanması masajı nasıl yapılır?

Bebeğin gözüne bez, pamuk ya da gazlı bez yardımıyla masaj yapabiliriz. Bu esnada bebeğinin gözü kapalı olmalı. Kirpikler birbirine yapışıksa pamuk topunu steril suya batırıp, göz kapağının iç köşesinden burnun yan tarafına doğru yavaşça masaj yaparak silelim. Her iki göze de ayrı pamuklar kullanmalısın. Her bir pamuk topunu içeriden dışarıya hareket ettirerek, ileri-geri sürtmeden bir kez kullanmalı ve sonra atmalıyız.

Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı neden olur?

Bebeklerin bir kısmı, bir ya da iki gözyaşı kanalı kısmi ya da tamamen tıkalı olarak doğarlar. Bu kanallar genellikle gözyaşının üretilmeye başlandığı 2. haftanın sonunda açılırlar. Yeni doğan bebeklerde gözyaşı tıkanıklığı genellikle gözleri kapatan zar, doğumda kaybolmadığı zaman ortaya çıkar.

Bazen bir zar ya da küçük bir kist, gözyaşında tıkanıklığa veya enflamasyona neden olabilir. Gözyaşı tıkanıklığı bebeklerin gözlerinde tekrarlayan yaşarmalara ve akıntılara neden olur. Tıkanıklık bebeğin 3. ayında devam ediyorsa değerlendirilmesi gerekir.

Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı nasıl anlaşılır?

Kanaldaki tıkanıklık açılmadığı takdirde sulu ya da mukuslu gözyaşına neden olur. Bu durumda, gözyaşı geriye doğru birikir ve burundan aşağı süzülmek yerine, yanaklardan aşağı doğru akarak gözlerde (tek gözde de olabilir) aşırı gözyaşı varmış görüntüsü verir. Böyle bir durumda bebeğinin göz kanallarında tıkanıklık olduğunu anlayabilirsin.

Bebeklerde göz kanalı tıkanıklığı nasıl geçer?

Gözyaşı tıkanıklığı zararlı bir rahatsızlık değildiri, genellikle göz kanalları, bebeğin 9. ayında tedavi gerektirmeden açılır. Eğer kanal kapalı kalırsa gözyaşlarının düzgün bir şekilde akmasını engeller. Bu durum göz iltihabına neden olabilir.

Bebeğinin gözünden sarı-yeşil ya da beyaz bir akıntı geldiğini, kirpiklerinin gece kuruyup birbirine yapıştığını ve bu nedenle sabah uyandığında gözlerini açamadığını görebilirsin. Fakat bu akıntı, enfeksiyonu işaret etmediği için antibiyotikle tedavisi gerektirmez.

İlk 1 yıl boyunca burun kökünden aşağı doğru sıvazlama şeklinde yapılan masaj, bebeklerde gözyaşı tıkanıklığı tedavisinde uygulanan etkili çözümlerden birisidir. Erken müdahalede genellikle bir aylık düzenli antibiyotik tedavisi ve masaj uygulamasıyla tıkalı kanalın açılma ihtimali %90’lar civarındadır. Buna rağmen iyileşme sağlanmazsa bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı sondalama ile tedavi edilebilir. Doktorunuzun uygun gördüğü şekilde tedaviye devam edilir.

 

Bebek sağlığı ile ilgili diğer yazılarımız için Bebek Sağlığı kategorimizi inceleyebilirsiniz.

NOT: Bilgi niteliğindedir. Daha detaylı bilgi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.