Babalık İzni Kaç gün dür? Bu soru baba olacağını öğrenen her erkek için çok önemlidir çünkü baba adayı artık hayatında farklı bir sürece girer, bu sürece uyum sağlamaya çalışırken aynı zamanda o eşsiz duyguyu yaşamaya başlar. Bu konumuzda sizlere anne adayı ile beraber babanın da bebeğinin ilk zamanlarını birlikte yaşaması için babalık izni ne zaman başlar ve babalık izni dilekçesi nasıl verilir sorularının cevaplarına değineceğiz.
Baba adayı eşinin hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren ona nasıl yardım edebilirim, hangi konularda daha çok destek verebilirim diye düşünerek bu sürece odaklanmaya çalışır. Ve bu çaba gebelik sürecince büyük önem arz etmektedir. Unutmamak gerekir ki doğum öncesi bir baba adayı olarak her anı birlikte yaşamak ne kadar önemli ise doğum sonrası da her anı anne ile yaşamak o kadar önemlidir ve anneye asıl yardımcı olacağınız zaman minik mucizenizi kucağınıza aldığınız andan itibaren başlayacaktır. Çünkü bir kadın için her ihtiyacını ağlayarak ifade etmeye çalışan küçücük bir can ile tek başına ilgilenmek oldukça zordur. Bu süreçte baba adayının kafasında bir çok soru işareti olacaktır bunlardan en önemlisi ise doğum sonrasında size ihtiyaç duyacak olan eşinizle ve bebeğinizle birlikte geçireceğiniz zamanın ne kadar olacağıdır. “Babaya doğum izni” veya “Babalık izni” olarak ifade edilen bu durumla ilgili kafanızda olan soru işaretlerini giderebilmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Babalık izni
Bir ebeveyn olarak anneye tanınan izin hakkı kadar olmasa da babalarında doğum izin hakkı verilmektedir. Babaya doğum izni hakkınız çalıştığınız kurum ya da statüye göre değişiklik gösterebilmektedir.
Babalık izni ne zaman başlar ?
Bebek bekleyen ve çalışan bir kadının izin durumu doğumdan 8 hafta önce başlayarak doğumdan sonraki 8. haftaya kadar devam edebilmektedir. Genellikle anneye toplamda 18 hafta boyunca doğum izin hakkı tanınmaktadır. Baba için bu durum farklılık göstererek doğum izni doğum olduğu andan itibaren başlamaktadır.
Babalık İzni Kaç Gündür?
Babalık izni, kamuda çalışıyorsanız ya da işciyseniz farklı gün sayılarına tabi tutulmaktadır. Bu farklılığın sebebi ise kamu çalışanlarının 657 sayılı devlet memurları kanununa, bağlı işçilerin ise 4857 sayılı genel iş kanununa bağlı olmasıdır.
657 sayılı devlet memurları kanununun 104 maddesinde kamu çalışınlarına “Eşlerinin doğum yapması halinde istekleri üzerine 10 gün izin verilir-verilebilir.” şeklinde bir ifade yer almaktadır. Özetle devlet memuru olarak çalışan bir baba iseniz isteğiniz doğrultusunda yıllık izninzden düşmemek koşuluyla 10 gün izin hakkına sahipsiniz.
Eğer işçi statüsünde çalışan bir baba iseniz; 4857 sayılı genel iş kanununda yer alan maddede “İşçiye evlilik, evlat edinme, ana- baba- kardeş ölümü, eş ölümü, çocuğunun ölümü durumlarında 3 gün, eşinin doğum yapması durumunda 5 gün izin verilir.” İbaresi yer almaktadır. Taşeron olarak çalışan işçilerde ise normal işçilere göre eşinin doğum yapması durumunda 5 gün izin hakkı tanınmaktadır. Aynı devlet memurlarında olduğu gibi işçi statüsünde çalışan babaların da bu izinleri yıllık izin olarak kabul edilmez ve mazeret izni statüsünde yer almaktadır.
Babalık İzni Nasıl Kullanılır ?
Doğumun gerçekleştiği tarihten itibaren çalışmakta olduğunuz kuruma dilekçe yazarak durumu bildirip izninizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Yazdığınız dilekçede bebeğinizin dünyaya geldiği tarihi belirterek kaç gün izin kullanacağınıza dair bilgileri yazmanız ortaya çıkabilecek karışıklıkları önleyecektir. Babalık izni başlangıcınız doğumun olduğu günden itibaren başlamalıdır. Bu iznin tamamını birden kullanabileceğiniz gibi parçalarak ayırararakta kullanma hakkına sahipsiniz.
Babalık izni resmi tatil gününe denk gelirse ne olur?
Bu kanunlarda geçen doğum izni maddelerinde “iş günü” ibaresi kullanılmadığından dolayı resmi tatil ya da haftasonu olması durumu değiştirmeyecek o günler de izin gününden sayılacaktır. Eğer özel sektörde çalışıyorsanız bu durumla ilgili inisiyatif gösterilmesi ve esneklik sağlanması mümkün olabilmektedir.
Babalık izni alındığında maaşta herhangi bir kesinti olur mu?
Babalık izni ücretsiz izin olarak sayılmadığı için bu süreçte maaşınızda bir kesinti olmayacaktır.
Evlat edinme durumunda doğum izni alınabilir mi?
Evlat edinme yoluyla baba olduysanız diğer babalarda var olan babalık izni sizi de kapsamaktadır. Eğer 3 yaşını geçmemiş bir çocuk evlat edinildiyse çocuğun teslim alındığı günden itibaren izin alınabilmesi söz konusu olmaktadır. Hatta bu gibi durumlarda izin süresi 8 haftaya kadar çıkabilmektedir.
Doğum sırasında yaşanan kayıplardan sonra izin hakkı olabilir mi?
Doğum sırasında anne veya bebek hayatını kaybederse bu durumda baba isterse doğum iznini yine kullanabilmektedir, iptali söz konusu değildir.