Hafta Hafta Gebelik – 8. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik – 8. Hafta Gebelik
[Resim: hafta8.png]

Hamileliğin 8. haftasında bebeğiniz artık embriyodan fetüs haline gelmiştir. Halen kıkırdak dokuda olan kemik yapısı yanında bu dönemde el ve ayak parmakları oluşmuştur.Gebeliğinizin bu haftasında bebeğinizin ağzı, gözleri ve burnu daha da belirgin olmaya başlamıştır. Parmak izleri de şekillenmeye başlıyor.
.
Bu haftada bebeğinizin göz kapakları oluşmaya başlıyor fakat halen yapışık durumdadır. Şimdiye kadar perdeli olan el ve ayak parmakları arasındaki perdeler inceliyor. Bu haftanın sonunda diş ve damaklar oluşmaya başlayacaktır. Bu haftada bebeğin başı ultrasonda vücuduna göre çok büyükmüş gibi gelebilir. 
Bu haftada genital organlar gelişme göstermediği için cinsiyeti hakkında bilgi verilmesi doğru olmaz. Bu haftadan sonra bebeğiniz artık içeride hareket etmeye ve yer değiştirmeye başlayacaktır.

[Resim: ahudu.png]

Bebeğin Boyu ve Ağırlığı

Hamileliğin 8.haftasında bebeğin boyu ortalama 15-16m, yklaşık bir ahududu veya çilek boyundadır. Ağırlığı ise yaklaşık 2 gramdır.

Kalp Atışı 

Hamileliğin 8. haftasında bebeğin kalbi gün geçtikçe güçleniyor.Bebeğin kalbi dakikada 150 ile 170 defa atıyor bu da bir yetişkinin kalbinden iki kat daha hızlı demektir. 

[Resim: 8haftahamile.png]

Anne Adayındaki değişiklikler

  • 8. Haftada anne rahmi portakal büyüklüğündedir. 
  • Rahim mesane üzerinde durduğu için sık sık idrara çıkma hissi hissedilebilir.
  • Mide bulantılarında artmalar yaşanacaktır.
  • Progesteronun yükselmesi annede halsizliğe neden olabilir. 
  • Hamilelik hormonları daha baskın olacağı için vücutta sivilcelenme, ciltte kuruluk, kaşıntı gibi belirtiler oluşabilir.
  • Bu dönemde adet sancılarına benzeyen ağrılar ve lekelenmeler oluşabilir. Eğer ciddi bir kanama olursa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
  • Anne adayları bu dönemde dengeli beslenmeli, bol bol su içmeli ve B6 desteği almalıdır. Vücudu için doğal bir nemlendirici kullanmalıdır.
  • Aşırı kilo almamak için fast-food gibi yiyecekelerden uzak durmalı, baharatlı, acı yiyecekler tüketmemeli.

.

Hamilelikte bebek gelişimi ile ilgili diğer yazılarımız için Hafta Hafta Hamilelik kategorimizi inceleyebilirsiniz..

NOT: Bilgi niteliğindedir. Daha detaylı bilgi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.