20 Aylık Bebek Gelişimi – Bebeğim 20 Aylık!

20 Aylık Bebek Gelişimi – Bebeğim 20 Aylık!
[Resim: 20ay.png]

20 AYLIK OLDUM!

Bebeğimizin her gün defalarca “Bu ne?” sorusuna maruz kaldığımız her şeyi öğrenmek istediği, dil gelişiminin hızlandığı aydayız.
Bebeğimiz artık koşuyor, cisimleri fırlatıyor, kuleler yapabiliyor, çatal ya da kaşık kullanabiliyor.

Artık kelimeleri birleştirip daha çok kelimeyi bir arada kullanabilir. Bu dönemde ayrıca sık sık aynı şeyleri sorsa da bebeğimizi geçiştirmeden sakince cevap vermektir.
Bebeğimiz taklit ederek öğreneceği için ev içinde yapabileceği işlerde bizimle beraber yapmasına izin verebiliriz.
Nesne devamlılığını geliştirmek için sakla-bul oyunları çok işe yarayabilir.
Paralel oyun oynuyorlarsa birlikte oynamaları için zorlama. Bu aşamaya hazır olduklarında kendiliğinden yol kat edecektir.

[Resim: ay20.png]

Bebeğimiz enerjiye çok ihtiyaç duyduğu bu dönemlerde, 4 besin grubundan da alması gerekiyor. Yani bebeğimiz gün içinde; et, balık, yumurta gibi hayvansal ürünlerden, süt ve süt ürünlerinden, meyve ve sebzelerden, tahıllardan faydalanması lazım.
Bebeğimiz günde 13-14 saat uyumalı.
Erken çocukluk döneminde korkulara sıklıkla rastlanır. İleri gitmediği sürece 20 aylık bebek psikolojisi için bir zararı yoktur. Korkular bebeğimize kendisini korumayı öğretir.
Yavaş yavaş dünyayı anlamaya, farkında olmaya başlaması, muhakeme yeteneğinin yeterince gelişmiş olmaması, boyut olarak küçük olduğunu anlayıp etrafındaki pek çok şeyin ona büyük gelmesi ve hayal gücü gelişmeye başlaması korkularını arttırabilir.

Bu dönemde bebeğimizi korkuları ile yüzleşmeye zorlamamalıyız. Önce korkusunun kaynaklarını yok edip sonra onlara alıştırmaya çalışmalıyız. Herkesin bir korkusu olduğunu ve korkmanın normal olduğunu anlatmalıyız.
Bağımsızlık ihtiyacı içinde ve kimlik savaşı vermeye başlayan bebeğimizde saldırganlık eğilimi artabilir.
Çevresini istediği kadar kontrol edememesi, bencilliğinin devam ediyor olması, dürtülerini kontrol edememesi, kendini yeterince ifade edememesi ve davranışlarının sonucunu öngörememesi de saldırganlığı artırabilir. Ayrıca çevresinde sert davranışlar görüyorsa saldırganlığı tetikleyebilir. Bu aşamada bizim sakinliğimizi korumamız zor olsa da çok önemlidir.

Ay ay bebek gelişimi ile ilgili diğer yazılarımız için Ay Ay Bebek Gelişimi kategorimizi inceleyebilirsiniz.

NOT: Bilgi niteliğindedir. Daha detaylı bilgi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.