10 Aylık Bebek Gelişimi – Bebeğim 10 Aylık!

10 Aylık Bebek Gelişimi – Bebeğim 10 Aylık!
[Resim: 10ay.png]

10 AYLIK OLDUM


Biz, bebeğimizin yaklaşan 1 yaşı için neler yapacağımızı tasarlayıp zamanın ne kadar hızlı geçtiğini hesaplarken o bu ay içinde ayaklanarak bizi şaşırtabilir. Bu durumla birlikte bebeğimize büyük görünen nesneler küçülür, kendine olan özgüveni artar ve bu sayede birazda yaramazlaşmaya başlar.

10 Aylık Bebek Gelişimi

Bu dönemde bebeğimiz, basit kelimeleri ve ifadeleri tam olarak anlamaya başlar. Onunla konuşmamızdan hoşlanır. Bilinçli kelimeler kullanır ve basit komutlara tepki verir.
Yatarken, kalkıp oturabilir. Tutunarak ayağa kalkar. Emekleyerek ya da sürünerek hareket edebilir. Evdeki eşyalara tutunarak sıralar ve ilerleyebilir. Elinden tuttuğumuzda yürümeye çalışır. Bebeklerin büyük bir kısmı bir yaşına doğru yürümeye başlar, fakat şu an hâlâ erken. Bazı bebeklerin ilk adımı atmak için 18. aylarını bile bekledikleri görülebiliyor; bu nedenle bebeğimiz biraz geç yürümeye başlarsa endişe etmemeliyiz.
Bebeğimize kâğıt kalem verebiliriz. Henüz tam olarak bir şey çizemez ama kâğıt kalem kullanmak onun el-göz koordinasyonunu geliştirmesine yardımcı olur. (Bu etkinlikleri bizim gözetimimiz altında yapmalı.)
Bebeğimizin bu gelişim döneminde onunla sürekli konuşmamızın ve söylemeye çalıştığı kelimeyi ona açıklamaya çalışmanızda fayda vardır. Ayrıca bebeğimize bebek dilinde cevap vermememiz gerekir. Çünkü bebekler taklit yoluyla öğrenir ve bu dönemde onun doğru kelimeleri işitmesi gerekir. Bu nedenle bebeğimizle sürekli konuşmanız; gün içindeki rutinleri ona anlatmamız fayda sağlayacaktır .

[Resim: ayy10.png]

Evdeki kuralları değiştirmemeliyiz. Bebeğimiz şimdilik neye hayır dendiğini hatırlamıyor olsa da ,  net sınırlar çizmek ileride işinizi kolaylaştıracaktır.
Ayrıca bebeğimize şarkılar söyleyip şarkılarda söylediğimiz hareketleri yapmak, kelimelerle eylemleri eşleştirebilmesine destek olur.
İşittiği sesleri taklit etmeye çalışır, ancak başarılı olamayabilir.
Bebeğiniz kaşıkla bir şeyler yemeye başlayabilir.
Bebeğimizin hareketlerinin daha da arttığı bu dönemde güvenliğine daha da dikkat etmemiz gerekir ayrıca gözetimimiz altında tutmaya özen göstermeliyiz.
Bu dönemde bebeğimiz, ne anlama geldiğini bilerek anne ve baba diyebilir.

Ay ay bebek gelişimi ile ilgili diğer yazılarımız için Ay Ay Bebek Gelişimi kategorimizi inceleyebilirsiniz.

NOT: Bilgi niteliğindedir. Daha detaylı bilgi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.